Baleset- és
bűnmegelőzés

06 (30) 388 0 388

[email protected]

Bűn megelőzés / Miért lopnak a tolvajok?

Miért lopnak a tolvajok?

Volt olyan időszak Magyarországon, amikor átlagosan naponta 30 gépjárművet loptak el, ezért ezt az adatot a www.pajzs.hu kezdő oldalán mementóként meghagytuk.
Ha valaki felmegy az internetre és informálni szeretné magát, esetleg megkérdez egy „riasztóst” vagy más módon szeretne segítséget kapni, csak ezzel a nézőponttal fogja magát szembe találni: LOPHATATLAN AUTÓ NEM LÉTEZIK!
Az emberekben pedig ott van a félelem, és behódol a „szakértőknek”! „Ha ők mondják, biztosan úgy van, és el kell fogadni a szomorú valóságot: nem létezik hathatós gépjárművédelem! Bizony el fogják lopni a kocsimat! Sebaj, majd csak lesz valahogy.”
Létezik olyan is, aki a következőket vallja: „Minden gépjárművet a piaci értéke öt százalékáért kell felszerelni gépjárművédelemmel”. Tessék!? Hogy is van ez?
„De kérem az én autóm harmincmillió forintba került! Akkor most költsek gépjárművédelemre egymillió ötszázezer forintot? Hát ezért a pénzért veszek egy másik kocsit!”
„Az én autóm pedig hatszázezer forintba került! Akkor én csak harmincezer forintot költsek?”
Tessék nekem megmondani, hogy lehet ezt értelmezni? Itt valami nagyon nem stimmel! Lehet, hogy ugyanazt az eszközt az egyikünk olcsóbban, a másikunk pedig drágábban fogja megkapni e szerint az ésszerűnek egyáltalán nem mondható elméletben? Vagy a drágább gépkocsira több pénzt, míg az olcsóbb gépkocsira kevesebb pénzt kell költeni gépjárművédelem alkalmazásakor?
Vagy mi dönti el azt, hogy egy kis értékű gépjárműnél a kevés pénz is véd, a drágább gépjárműnél meg csak a sok pénz véd?! Ez egy értelmetlen dolog! Nem tűnt még fel senkinek? Sajnos vak vezet világtalant!
Hogy lehet ilyen idióta dolgokat állítani, hogy „emberek, nincs mit tenni, nem létezik hathatós gépjárművédelem, a tolvaj úgy is ellopja a kiszemelt gépkocsit!”

A jelenleg alkalmazott gépjárművédelmi termékek sokszor csak mérnöki szempontból elfogadhatóak, de a biztonságtechnikai szempontoknak egyáltalán nem felelnek meg! Hát ez az oka annak, hogy az autóst olyan nehéz rávenni arra, hogy gondoskodjon a gépkocsija védelméről! Éppen az úgynevezett „szakemberek” mondják, hogy nincs megoldás!
Ezek után mondja valaki, hogy nincs igaza annak az autósnak, aki nem fog gépjárművédelmet alkalmazni! De bizony igaza van! És Önnek is Tisztelt Olvasó, ha Ön sem akart eddig gépjárművédelmet alkalmazni! Miért tenné, ha úgy sem jó az a lopás elleni védelemre? Hát maguk a „szakemberek” megmondták, hogy nincs mit tenni, nincs megoldás!
Ki lenne az az ember, aki ezek után önszántából fizetne olyanért, ami nem jó arra, amiért megvette!
Ezt a naivitást az autósok részéről, a hozzá nem értést irigységgel és önzéssel párosítva, csak a profitot nézve a gépjárművédelemnek nem nevezhető "gépjárművédelmet" kínáló cégek részéről - tisztelet a kivételnek! – a hatóságok korlátozott eszközeit, a biztosítók, és a hitelintézetek gépjárművédelemmel kapcsolatos szakértelmének a hiányosságát használják ki azok, akik másképpen gondolkodnak. Ők a gépkocsi tolvajok, akik némán tevékenykednek a láthatatlanságba burkolózva és kihasználják mindazt, ami az úgynevezett világos oldalon eluralkodott. A sötétséget.

Vezda László, Petroczki Pál 1