Baleset- és
bűnmegelőzés

06 (30) 388 0 388

[email protected]

Baleset megelőzés / Kerékpáros országos közúti ellenőrzési akció áprilisban

Kerékpáros országos közúti ellenőrzési akció áprilisban


szólj hozzá: Biciklisek ellenőrzése

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében 2011. április 4-26. között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség.
A fokozott közúti ellenőrzés célja, a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.
A fokozott közúti ellenőrzés alkalmával elsősorban a kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak kell érvényt szerezni, azonban ennek során nem hagyhatók figyelmen kívül a gépjárművezetők által elkövetett jogsértések sem.

Az akció során a Rendőrség kiemelt figyelmet fordítunk:
· a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
· a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
· valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
· továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).


A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos oka, gyakran a kerékpárt ittas állapotban vezető (hajtó) személy felelőtlen magatartása.

Az ittas állapotban okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek 26 %-át ittas kerékpárosok okozzák. Ezért szükséges, hogy a nem gépi meghajtású járművek vezetőit, így különösen a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze, és az elkövetett jogsértő cselekményt - annak baleseti kockázatának megfelelően - differenciáltan és következetesen szankcionálja.

A közlekedési szabályokat megszegő személyekkel szemben a Rendőrség - különös figyelemmel a 2010. január 1-jén hatályba lépett KRESZ módosításra - minden esetben határozottan fel fog lépni.
(forrás: ORFK)

Közlekedésbiztonság oktatás 1. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 2. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 3. rész