Baleset- és
bűnmegelőzés

06 (30) 388 0 388

[email protected]

Baleset megelőzés / Javaslatok a balesetek megelőzésére

JAVASLATAINK

A közlekedés veszélyes üzem, szokták mondani. Valóban az!
Tennünk kell azért, hogy minél kevesebb sérült, áldozat legyen útjainkon.
A közlekedés biztonságának propagandáját, és a felkészítő munkát már gyermekkorban el kell kezdeni. Ha kell már óvodás korban. Gyermekkoromban megtanították: mielőtt lelépünk az úttestre először balra nézünk, majd jobbra és ha meggyőződtünk az áthaladásunk veszélytelenségéről csak akkor léphetünk le a járdáról.

Korábban – évekkel ezelőtt - ötletes játékot láttam, volt egy ún. „KRESZ dominó” amely az ORFK. Országos Baleset megelőzési Bizottság ajánlásával készült, így egész kis gyermekkortól játékosan lehetett megtanulni egyes jelzőtáblákat.

Szükség van a gyermekeink rendszeres oktatására, ajánlásunk szerint a nemzeti tantervben is helye lenne a közlekedési oktatásnak, bizonyos mértékű számonkérésnek. Nem elég meghallgatni az előadásokat és megnézni a bemutatókat, de játékosan valamilyen szinten tudni kell azon szabályokat amelyek ránk, adott esetben mint gyalogosra is vonatkoznak.

A gyermekkor előre haladtával váltunk kerékpárra és máris újabb nagy adag szabályozásnak vagyunk kitéve. Ha erre nem készítenek fel az iskolában, nem mondják el szüleink mire vigyázzunk, akkor honnan tudjuk milyen szabályt kell betartanunk, mit tehetünk és nem tehetünk meg útjainkon? Nem lenne jó egy gyermekkorúként okozott közlekedési baleset után – a büntethetőséget kizáró ok – a gyermekkor mögé bújni, hiszen komoly tragédiákat is okozhatunk.

Nagyszerű ötlet a rendőrkapitányságok és az önkormányzatok együttműködésében kialakult iskolák kijelölt gyalogos átkelőhelyeit védő – figyelő – „iskola rendőr” tárcsával.

Fiatalkorban válthatunk immáron segédmotoros kerékpárra, majd motorkerékpárra.
Itt már szervezett keretek közti oktatás, számonkérés, vizsga van. Az itt szerzett elméleti tudást gyakorlati vezetések és vizsga követi, amelynek már része az elsősegélynyújtás is.

A közlekedési balesetek megelőzése, számuk és súlyossági fokuk csökkentése, a közlekedési morál és a közlekedés biztonságának javítása össztársadalmi érdek. A cél megvalósításához elengedhetetlen a települési önkormányzatok, a civil- és karitatív szervezetek, az oktatási intézmények, a szülői munkaközösségek bevonását a kulturált közlekedésre nevelésbe.

E feladat végrehajtásánál fő célcsoportnak a gyermek- és fiatal korosztályokat tekintjük, és nem nélkülözhetjük a folyamatos együttműködést a közlekedési képzéssel foglalkozó szervezetek szakmai és érdekképviseleteivel.

Már gyermekkorban el kell kezdeni a közlekedési szabályok oktatás, ha úgy tetszik „ az életre nevelést”.

Kezdő vezetőknek a megszerzéstől számított 1-2 éven belül lehetőséget adnék egy új vizsgára ahol elméleti és gyakorlati „tapasztalatairól” is számot adhatna. Nem feltétlenül mindenkit és minden körülmények között kényszerítenék erre, de a 2 éven belül több szabálysértési eljáráson átesett „versenyzőket” hatóságilag kötelezném erre.

Nagyon sok fiatal érettségi vizsga ajándéknak kapja a szülőktől a nagy teljesítményű gépjárműveket, legyen az gépkocsi vagy motorkerékpár. Mellé azonban nem adhatunk rutint, higgadtságot és nyugodt vezetési körülményeket. Ezeket sajnos neki kell megtapasztalnia útjainkon. Sok ilyen fiatalnak „feltűnési vágya” van, bőgeti a motort – amely majd utána kiugrik alóla – vagy nyomja a gázt és pörgeti a kerekeket, legyalulva az előírt profilmélységet.

Az ún. „diszkó” balesetekre már ki sem térek, mindannyian tudjuk, hogy a hétvégi baráti társaságok – italfogyasztása, enyhébb drogok fogyasztásával – milyen állapotba kerülhetnek és ülhetnek be járműveikbe. Számtalan tragédiával végződő baleset láttam és láttunk már mindannyian.

Egyszerűen mondom, és értsék meg: NEM ÉRI MEG! Ma együtt mulatozunk, holnap pedig ott állsz – barátod – ismerősöd ravatalánál, majd attól rettegsz hónapokon át, a büntető eljárás során, a bíróságon, hogy több évre börtönbe vonulhatsz. MEGÉRI? Ugye nem.

Igenis kell minden ilyen kialakítású szórakozóhely mellé, az elhajtó útvonalakra komoly rendőri jelenlét, és ellenőrzés. Ne engedjünk teret az ittas járművezetésnek! Vagy ne igyál alkoholtartalmú italt, vagy ha már ittál – de nem járművezető vagy – ne ülj be olyan barátod, ismerősöd mellé, akin látod hogy alkoholt fogyasztott.
Életeket menthetsz!

Közlekedésbiztonság oktatás 1. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 2. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 3. rész