Baleset- és
bűnmegelőzés

06 (30) 388 0 388

[email protected]

Baleset megelőzés / Gyorshajtó bajnokok

Gyorshajtó bajnokok

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) felmérése szerint az autósok több, mint fele közlekedik gyorsabban a megengedettnél. Lakott területen kívül, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h, ott a járművezetők több mint harmada, míg a 80 km/h sebességkorlátozással érintett útszakaszokon a járművezetők kb. 60 %-a lépi túl az engedélyezett sebességhatárt. A rendőri adattár sajnos idén is gyarapodott a gyorshajtók fényképeivel. A következő képek 2011. első negyedévének közúti „bajnokait” mutatják be.

Lakott területen belül mért legnagyobb sebesség

Január 23-án egy személygépkocsi vezetője lakott területen belül személygépkocsijával az engedélyezett 40 km/h helyett 141 km/h-val haladt. A gyorshajtás „jutalma”: 300 000.-Ft közigazgatási bírság, melyet az objektív felelősségre tekintettel a gépkocsi üzemben tartója részére postáznak.


Lakott területen kívül mért legnagyobb sebesség

Január 21.-én a képen látható Mercedes vezetője lakott területen kívül a 90 km/h helyett 181 km/h-val közlekedett. A megengedett sebességet kétszeres túllépése miatt a jármű üzemben tartója 300 000.-Ft közigazgatási bírságot fizet, kivéve, ha az üzemben tartó és a tényleges járművezető a jogszabályi előírásnak megfelelően közokiratba foglalt nyilatkozatban nevezik meg a szabálysértés valós elkövetőjét.


Autóúton mért legnagyobb sebesség

A magyar autóutakon engedélyezett 110 km/h helyett 182 km/h sebességgel száguldott a képen látható BMW vezetője február 15-én. A gépkocsi tulajdonosa (üzemben tartója) ugyancsak az objektív felelősség keretében számíthat pénzbírságra.


Autópályán mért legnagyobb sebesség

Az első negyedévben autópályán egy német rendszámú Ford személygépkocsi bizonyult a leggyorsabbnak. A jármű vezetője 130 km/h helyett 236 km/h sebességgel közlekedett. A hatályos magyar szabályozás alapján ilyen esetben a közigazgatási bírság összege 210 000.-Ft.

(forrás: ORFK.OBB)

Közlekedésbiztonság oktatás 1. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 2. rész


Közlekedésbiztonság oktatás 3. rész